03
Eyl

Kaplama Ahşap Merdiven

Kaplama Ahşap Merdiven modelleri, fiyatları  Neden Merdiven! Nerede ve ne zaman bir binanın üst veya alt katlarına erişmemiz gerekiyorsa, yukarı ve aşağı doğru bazı dikey ulaşım araçlarına ihtiyacımız var. Merdivenler, bir binada üst veya alt katlara erişmek için inşa edilen en yaygın kullanılan dikey ulaşım modlarından biridir.

Malzemelerin mevcudiyetine, fonksiyonel gereksinimlerine ve estetik çekiciliğine bağlı olarak merdivenlerin yapımında çeşitli malzemeler kullanıyoruz. Günümüzde merdiven yapımında çok çeşitli malzemeler kullanılsa da, ahşap merdivenler bu ahşap merdivenlerin şık bir çekiciliği olduğu için hala talep görmektedir. Evlerde geleneksel olarak en çok kullanılan merdivenlerden yani Ahşap Merdivenlerden geçelim.

Ahşap merdivenler yıllardan beri konutlarda geleneksel olarak en çok kullanılan merdivenlerdir. Ahşap merdivenler evinizin görünümüne sıra dışı bir şıklık ve zamansız bir güzellik katar. Eviniz için bir odak noktası oluştururlar ve sonunda güzel bir dekor parçasına dönüşürler çünkü ahşap, ambiyansına benzersiz bir doku ve sıcaklık katabilir.

Farklı tip mekanlarda bile ahşap olmayan bileşenleri birleştirerek çeşitli şekil ve tarzlarda ahşap merdivenler inşa edebiliriz. Böylece tüm mekanın görünümünü tamamen değiştirir ve güzel, şık, akıllı ve zarif görünmesini sağlar.

Malzemenin mekanik mukavemeti tercih edilmesinin temel nedenlerinden biridir. Ancak genel esnekliğin yanı sıra merdivenlerin yapımında kullanılan ahşap ve diğer ahşap olmayan malzemelerin cinsi de ahşap merdivenlerin sağlamlığının belirlenmesinde hayati bir rol oynamaktadır. Öyleyse, önce bu odunsu merdivenler için kullanılan ahşap türlerini anlayalım.

Merdivenlerde Kullanılan Ahşap Çeşitleri
Ahşap türü, bulunduğunuz yerdeki ahşap türlerinin mevcudiyetine bağlı olarak seçilmelidir. Ahşap merdiven yapımı için en yaygın kullanılan ahşap türleri, aşağıdaki gibi faktörlere bağlıdır:

Genel Estetik Değer
Bu nedenle, yukarıda sayılan faktörler göz önünde bulundurularak, ahşap merdiven yapımında kullanılan farklı ağaç türleri ve ahşap merdivenin bileşenleri aşağıda listelenmiştir:

1. Kırmızı Meşe Ahşap Merdivenler:
Red Oak, ahşap merdiven yapımında en yaygın kullanılan tür olarak kabul edilir. Basamaklar ve korkuluklar, bu ahşaptan yapılan merdivenlerin en popüler bileşenleridir. Red Oak’ın lekelenmesi, zımparalanması ve bitirilmesi kolaydır. Kızıl Meşe ağaçları çoğunlukla Amerika, Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika’nın farklı bölgelerinde bulunur.

2. Beyaz Meşe Ahşap Merdivenler:
White Oak, Red Oak’a kıyasla daha sert ve suya karşı daha dayanıklıdır. Hafif yeşil bir renk tonu ile gölgede daha gridir ve damar üzerinde dönen bir desene sahiptir. Beyaz Meşe merdiven basamakları, ahşap merdivenlerde sıklıkla kullanılan bileşenlerden biridir. Ak Meşe ağaçları çoğunlukla Amerika, Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika’nın farklı bölgelerinde bulunur.

3. Afrika Maun Ahşap Merdivenleri:
Afrika maunu, merdiven bileşenlerinin yapımında kullanılan en kaliteli ahşap türlerinden biridir. Afrika maununun ağırlığı hafif olduğu için ahşaba şekil vermek ve döndürmek kolaydır. Afrika Maun ağaçları çoğunlukla Batı tropik Afrika’da bulunur ve şimdi Hindistan’ın her yerinde, özellikle Corbett Ulusal Parkı, Thattekkad Doğal Hayatı Koruma Alanı ve Kaziranga Ulusal Parkı’nda bulunur.

 

4. Dişbudak Merdivenleri:
Kül, Meşe’ye oldukça benzer, ancak kapalı bir damar desenine sahiptir. Meşe’ye kıyasla çeşitli küllü merdiven parçaları yapmak için kül kullanırsak, büyük bir para tasarrufu sağlayabiliriz. Ancak kül merdiven parçalarının yapımı oldukça zordur. Dişbudak ağaçları çoğunlukla Kuzeydoğu Amerika Birleşik Devletleri ve Doğu Kanada’da bulunur.

5. Selvi Ahşap Merdivenler:
Selvi, yumuşak ağaç türlerinden biridir ve birçok yumuşak ağaçtan daha güçlüdür. Selvi ince tanelidir; hafiftir ve boyayı daha uzun süre tutabilir ve güzel bir şekilde bitirilebilir. Selvi ağaçları çoğunlukla Güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunur.

6. Kiraz Ağacı Merdivenleri:
American Cherry daha yumuşak bir ağaçtır ancak merdivenler için uzun ömürlü bileşenler yapmak için yeterince sağlamdır. Amerikan Kirazının tonu kumraldan çilek sarısına kadar sıcaklıkla parlıyor. Amerikan Kirazı ağaçları çoğunlukla Avrupa, Doğu Kuzey Amerika ve Asya’da bulunur. Hindistan’da, bu ağaçlar Uttar Pradesh, Himachal Pradesh ve Keşmir’in engebeli bölgelerinde bulunur.

7. Brezilya Kiraz Ağacı Merdivenleri:
Brezilya Kiraz ağacının kalitesi Amerikan Kiraz ağacına biraz benzer. Şıklığı artıran güzel bir kırmızımsı kahverengi tonu vardır. Brezilya Kirazı merdiven basamakları ünlüdür. Brezilya Kirazı ağaçları çoğunlukla Avrupa, Doğu Kuzey Amerika ve Asya’da bulunur. Hindistan’da, bu ağaçlar Uttar Pradesh, Himachal Pradesh ve Keşmir’in engebeli bölgelerinde bulunur.

8. Hemlock Ahşap Merdivenler:
Hemlock bir tür yumuşak ağaçtır. Genellikle hoş, sıcak pembe bir tonda gelir. Hemlock taneleri, ara sıra birbirine geçen veya spiral taneler ile tipik olarak düzdür. Kolayca yapıştırır, lekeler, cilalar ve bitirir. Hemlock ağaçları Kanada, Alaska, Amerika Birleşik Devletleri, Doğu Asya ve İngiltere’de bulunur.

 

9. Sapele Ahşap Merdivenler:
Sapele, merdiven bileşenlerinin yapımında kullanılan sert ağaç türlerinden biridir. Genellikle güzel altından koyu kırmızı-kahverengi tona kadar gelir. Düz, düzgün şeritli bir taneye sahiptir. Sapele dayanıklı bir ağaçtır ve döner, yapışkan ve pürüzsüz bir şekilde tamamlanır. Sapele tırabzan, ahşap merdivenin en çok kullanılan bileşenlerinden biridir. Sapele ağacı Batı Afrika ormanlarında, Nijerya, Gana ve Tanzanya’da kolayca bulunur.

10. Çam Ahşap Merdivenler:Çam, merdiven bileşenlerinin yapımında kullanılan yaygın yumuşak ağaç türlerinden biridir. Altın sarısı renkte veya kahverengi budaklarla süslenmiş beyazımsı renkte gelir. Bu ahşap çok hızlı işlenebildiği ve bitirilebildiği için, ahşap merdiven yapımında son derece popülerdir. Hafiftir ve ucuz bir ağaç türüdür. Çam merdiven basamakları, ahşap merdivenlerin sıklıkla kullanılan bir bileşenidir. Çam, Kuzey Yarımküre’nin çoğu yerinde yetişir. Hindistan’da Çam, Assam, Nagpur ve Batı Himalayalarda da bulunur.

11. Akçaağaç Ahşap Merdivenler:
Akçaağaç, doğal açık renkte gelen dayanıklı bir ağaçtır. Tutarlı bir sınırlı tane desenine sahiptir. Hemen hemen her rengi lekeleyebilir. Akçaağaç ağacı Asya, Avrupa, Kuzey Afrika, Kuzey Amerika ve Kanada’da bulunur.

12. Ceviz Ahşap Merdivenler:
Ceviz güzel, sert, güçlü bir ağaçtır ve net bir bitişe sahiptir. Farklı bir tahıl desenine sahiptir. Bakımı ve cilası kolaydır. Ceviz çoğunlukla Doğu Amerika Birleşik Devletleri, Asya ve Avrupa’da bulunur. Hindistan’da ceviz Himachal Pradesh, Uttar Pradesh ve Keşmir’de bulunur.

13. Huş Ağacı Merdivenleri:
Huş ağacı, Akçaağaç rengine benzer ve oldukça iyi bir şekilde bitirilebilir. Huş ağacı sert bir ağaçtır ve doğası gereği güçlüdür. Büzülmeye ve sarmaya karşı dayanıklıdır. Huş ağacı çoğunlukla Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da bulunur.

14. Hickory Ahşap Merdivenler:
Hickory, merdiven bileşenlerinin yapımında kullanılan çok güçlü bir ağaçtır. Açık ve koyu renklerde keskin bir kontrasta sahiptir. Kendine özgü görünümü ile bilinir. Hickory çoğunlukla Asya ve Kuzey Amerika’da bulunur.

15. Tik Ahşap Merdiven:
Teak ağacı, ahşap merdiven ve bileşenlerinin yapımında kullanılan en popüler sert ağaç türlerinden biri olarak kabul edilir. Tik ağacı sarıdan kahverengiye renklidir, güçlü, ağır, dayanıklı ve hava koşullarına dayanıklıdır. Teak, güney Asya’nın yerli bir ağacı olarak kabul edilir ve hatta mobilya yapımında en çok tercih edilen ağaç türlerinden biri olarak kabul edilir.

Yukarıda belirtilen türler, uzun ömürlü hizmet ömrü ve iklimsel dayanıklılık için gerekli tüm niteliklere sahip olduklarından, en çok tercihen ahşap merdiven yapımında kullanılır. Şimdi ahşap merdivenlerin çeşitli bileşenlerini inceleyelim.

Ahşap Merdiven Bileşenleri
Bildiğimiz gibi, bir merdiven pek çok bileşenden oluşur ancak ahşap merdivenlerin üç ana bileşeni vardır:

01. Ahşap Basamaklar

02. Ahşap Merdiven İnişleri

03. Ahşap KornişlerAhşap merdivenin bu ana bileşenlerinin her birine giriş yapalım. Bir giriş ile birlikte, bazı kuralcı tasarım boyutları sağladık. Bu boyutlar yalnızca ön rehberlik içindir, çünkü bu hesaplama farklı ahşap sınıflarına göre değişiklik gösterdiğinden, bileşen boyutları geleneksel veri toplama ile belirlenemez. Bu nedenle, Hindistan standartları , İngiliz standartları üçyüz kırk iki gibi ilgili standartları temel alarak, burada bu bileşenler için bazı minimum boyutları sağlıyoruz:

01. Ahşap Basamaklar:
i. Bir merdivenin Ahşap Basamakları temel olarak ahşap basamak, ahşap yükseltici, burun ve köşe bloklarından oluşur.

ii. Ahşap Basamak, bir kişinin katlar arasında yürürken üzerine bastığı, zemine yatay olan ahşaptan yapılmış merdiven parçasıdır. Ahşap sırtın kalınlığı 35 MM’den az olmamalıdır.

iii. Ahşap Yükseltici, iki ahşap basamak arasındaki dikey elemandır. Ahşap yükselticinin minimum kalınlığı 25 MM veya daha fazla olmalıdır.

iv. Ahşap Basamaklar ve Ahşap Yükselticiler çoğunlukla dil ve oluk bağlantısı ile birleştirilir.

v. Kenarın çıkıntısının, ahşap Yükselticinin ötesine ahşap Basamak kalınlığından daha fazla çıkmadığından emin olun.

vi. Açı blokları, basamaklar, yükselticiler ve kirişler arasındaki dik açılı eklemi güçlendirmek için basamakların alt tarafı, yükselticiler ve dizeler arasında iç açılarda yapıştırılmış üçgen ahşap bölümlerdir.

02. Ahşap Merdiven İnişleri:
i. Ahşap Merdiven Sahanlıkları kirişlere bindirilir ve duvarlarla desteklenir.

ii. Ahşap Merdiven Basamakları zıvanalı ve yivli bağlantılarla birleştirilir.

 

Ahşap Merdiven

03. Ahşap Kornişler:
Ahşap Kornişler, ahşap basamakları desteklemek için kullanılan eğimli ahşap elemandır. Bu ahşap elemanlar yaklaşık 30 – 50 MM kalınlığında ve 250 – 380 MM derinliğinde olmalıdır.

4 çeşit ahşap kiriş vardır:

Stringer

Ahşap Merdivenlerde ipi kesin
Kesilmiş kiriş, merdiven görünümünü iyileştirir. Ahşap sırt ve ahşap yükselticileri almak için üst yüzeyi kesilmiştir. Alt kenarı ahşap merdivenlerin eğimine paralel tutulur.

Yerleşik Stringer:

Ahşap Merdivenlerde Yerleşik İp
Yerleşik kiriş, hem üst hem de alt kenarları merdivenlerin eğimine paraleldir. Basamakları ve yükselticileri almak için oluklar sağlanmıştır. Bu basamaklar ve yükselticiler genellikle çivilenir, yapıştırılır ve kirişe sıkıştırılır.

Kaba Stringer:

Daha geniş merdivenlerde ise ahşap basamaklara ara destek sağlayan kaba kiriş sağlanır.

 

İletişim için irtibat: wa.me/+905339721042