23
Haz

Dolap çeşitleri

Dolap çeşitleri denildiğinde akla mutfaklar da ve bilumum ev odalarında kullanılan dolaplar akla gelir. Ev hayatının en çok kullanılan alanları olduğu için bu alanlar yeterince geniş ve çok kullanışlı olması gereken yerlerin başında gelmektedir.

Bu noktada ister yeni bir eve taşınıyor olun, ister mevcut mutfağınızı yeniliyor olun, kullanım alanının daha ergonomik hale gelmesi için mutfak dolabının tasarımını, kaplama malzemesini rengini seçmek son derece önemlidir. Mutfak hayatını kolaylaştıran fonksiyonel özelliklere sahip mutfak dolapları.

Son yıllarda her alanda olduğu gibi mutfak dolaplarında da kişiye özel dolap modelleri oldukça trend haline geldi. Geniş renk yelpazesi, canlı çizgileri ve farklı malzemeleri bir arada kullanan dolapları ile farklılık arayan tasarımcıların birer sanat eserine dönüşüyor.

En çok satan dolap çeşitlerini bu başlık altında inceleyebilirsiniz

Akrilik mutfak dolapları

Günümüzde çoğu dolap çeşitleri arasında mutfak dolabı modelleri arasında ön plana çıkan akrilik mutfak dolapları; ABS adı verilen PVC olmayan filmin MDF yüzeyine 0,5 – 2 mm kalınlığında lamine edilmesiyle elde edilir.
Dolaplarda kullanılan Akrilik kapakların iki çeşidi vardır. Birincisi lake tipi, ikincisi melamin tipidir. Akrilik dolap fiyatları biraz yüksek olsa da birçok fayda ile uzun yıllar kullanılabilir.
Akrilik mutfak dolabı kapılarının diğer kapı tiplerine göre bazı avantajları vardır.
Bu noktalar;
1-Mükemmel parmak izi önleme etkisi
2-Mükemmel leke direnci
3-Pürüzsüz yüzey
4-Mükemmel çizilme direnci
5-Darbeye ve çukurlaşmaya karşı dayanıklı
6- Güneş ışığına (UV) dayanıklılık.
7-Yüksek kimyasal direnç

 

Membran mutfak dolap

Dolap çeşitleri arasında Membran mutfak modelleri son yıllarda oldukça şık bir görünüme sahip, düzenli kullanımda dayanıklı, kanserojen madde içermeyen, suya ve neme dayanıklı, kolay temizlenebilen hijyenik, zengin renk ve modelleriyle oldukça popüler hale gelmiştir. Tek dezavantajı, çizilmeye karşı dayanıklı olmamasıdır.

Membran mutfak fiyatları işin cinsine göre değişmekle birlikte fiyatı diğer birçok mutfak dolabına göre daha uygundur. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanan ender dolap tiplerinden biridir.

Lake mutfak dolabı

Dolap çeşitleri arasında önemli bir yere sahip olan Lake mutfak dolabı mutfak dekorasyonlarında şık duruşu ve canlı renkleri ile tercih edilmektedir.
Yüzeylerinin pürüzsüz, parlak ve dayanıklı olması için çok yoğun bir el işçiliği olan bir dolap çeşididir.

Lake dolapların hammaddesi MDF’dir (ahşap artıkları kırılıp ahşap liflerine dönüştürüldükten sonra yüksek ısı ve basınç altında mum ve reçine tutkalı ile şekillendirilen tahta formundaki ahşap). İki kat polyester astar uygulandıktan sonra parlak ve mat vernik olarak ikiye ayrılan selüloz boya ile parlatılır.

Genel renk tercihi beyaz ve tonları olsa da daha şık bir görünüme sahip oldukları için açık renkli yamalar daha çok tercih edilmektedir. Lake kapaklar çizik kapaklar olduğu için nemli bir bezle temizlenmelidir. Boya kapakları boyalarından dolayı sararmadıkları için çok fazla güneş ışığına maruz kalmadıkları takdirde sararma yapmazlar.

Ankastre mutfak dolabı

Günümüzde dairelerindeki daralma ile evlerimize şık ve ferah bir görünüm kazandıran hazır mutfak model dolapları çoğalmıştır. Dolap çeşitleri arasında Ankastre mutfakların en yaygın modelleri akrilik, lake ve laminat malzemelerden üretilen modellerdir.

Her mutfak ankastre ürünlerle uyumlu değildir, bu nedenle eski mutfak dolaplarını ankastrelerle eşleştirmek bazen zor olabilir. Ankastre mutfak modelleri, küçük mutfaklarda büyük avantajlar sunar ve geniş bir kullanım alanı sağlar.

Ana malzemesi ahşap görünümlü olan bu dolaplar genellikle oymalı olup cam kapaklı dolapları bulunmaktadır. Nostaljik bir hava yaratmak için koyu renk rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bizlere sosyal medya üzerinden takip edebilir, iletişim sağlayabilirsiniz.